Handgravyr & lasergravyr 101: Allt du behöver veta om detta antika hantverk

Att gravera smycken

Graverade smycken är ett meningsfullt sätt att visa kärlek och uppskattning till någon. Gravera din älskades namn, ett datum eller varför inte ett ordspråk på deras favorithalsband, ring eller armband. Du kan också gravera uttalanden som "Vi kommer att vara tillsammans för alltid" som ger riktigt speciella presenter. Utöver det är det oerhört vanligt att gravera i såväl förlovningsringar som vigselringar. Många väljer att skriva namn och datum eller även ett kortare citat i vissa fall.

Olika stilar för gravyr

Gravering är en känslig process som kräver precision. Den färdiga graveringsstilen beror på typen av ring, metallen, designen och mycket mer.

Det finns två typer av gravyrstilar som används inom smyckesframställning, handgravyrer och maskingravyrer/lasergravyrer. Vissa människor kanske säger att maskingraverade ringar är billigare eftersom de kan producera fler föremål på kortare tid. Gravyr görs traditionellt på insidan av exempelvis en vigselring, en annan typ av gravyr som har blivit mycket populär på senare tid är när en inskription eller text är graverad på utsidan av en ring.

Hur går det till när man graverar smycken?

Gravyrer är mer eller mindre praxis i smycken. De kan göras från utsidan av metallen, med en ihålig gravyrnål, eller från insidan av metallen som kallas reliefgravering.

Gravyrer går tillbaka till antiken med bildrepresentationer av gudar och religiösa ikoner som ristades i trä eller sten. Med tiden blev gravyr en populär metod för att visa upp rikedom och status genom kostsamma material som guld och silver.

Smycken blev kostsamma eftersom de ofta gick i arv i generationer som ett arvegods. Gravyrer på dem utvecklades till mer än bara symboler för rikedom utan hade också betydelse bakom dem, som initialer eller andra familjesymboler.

Med traditionella gravyrer måste juveleraren arbeta med sina händer. De måste skära in designen i metallytan och sedan polera den så att designen är läsbar. Gravören skapar först en originalteckning på papper med penna, bläck eller färg. Den ursprungliga ritningen överförs sedan till metallplattan med kolpapper och svart färg för svartvita mönster, eller röd färg för röda och vita mönster. Till sist bränner (skär) gravören ut negativt utrymme med en vass handmejsel så att endast designen syns igenom, vilket lämnar en fördjupning i metallplattans yta som sedan poleras.

Med lasergravering kan en konstnär skapa vilken design de vill på en dator och sedan överföra den till metallytan med hjälp av laser. Laserstrålen kommer att bränna in bilden i metallytan utan att manuellt behöva skära in intrikata mönster i den.

Den första processen är mer tidskrävande än sin motsvarighet eftersom den kräver mycket manuellt arbete vilket kan leda till felaktiga mätningar och ofullkomliga bilder. Lasergravering kräver ingen fysisk kontakt med smyckena - allt du behöver är en datorgenererad design och några lasrar.

Kontakta Sveriges vassaste guldsmed!

Oavsett om du önskar handgravyr eller lasergravyr rekommenderar vi ett besök hos guldsmeden och juvelfattaren Jewellery Safari i Göteborg. De besitter fantastiskt kunskap och många års erfarenhet i branschen.

Psst! Om du vill kan du till och med få din gravyr med 3D-effekter! Ring eller besök oss på Jewellery Safari redan idag!